Hoofdinhoud

Kiezen voor jezelf ipv keuzes maken voor anderen

Blog
Kiezen voor jezelf ipv keuzes maken voor anderen

Al 2 jaar zijn we een oude boerderij aan het verbouwen. Iedereen die verbouwd heeft een idee wat dit inhoud en weet dat dit niet alleen leuk, maar ook zwaar is. Daarnaast is bij de start van de verbouwing ook onze dochter geboren. Het perfecte plaatje zeg maar ;). Vandaar dat we dit jaar besloten hebben om geen carnaval te gaan vieren, maar deze tijd juist aan elkaar te besteden. Dit klinkt als een hele makkelijke beslissing, maar dat is het zeker niet.

Al 2 jaar zijn we een oude boerderij aan het verbouwen. Iedereen die verbouwd heeft een idee wat dit inhoud en weet dat dit niet alleen leuk, maar ook zwaar is. Daarnaast is bij de start van de verbouwing ook onze dochter geboren. Het perfecte plaatje zeg maar ;). Vandaar dat we dit jaar besloten hebben om geen carnaval te gaan vieren, maar deze tijd juist aan elkaar te besteden. Dit klinkt als een hele makkelijke beslissing, maar dat is het zeker niet.

 

Mijn hoofd maakte overuren toen dit idee in mijn hoofd opkwam. Ik kan Carnaval toch niet missen en wat zullen anderen hiervan vinden? Daarnaast is het uiteraard jaloersmakend als mijn vrienden plezier hebben zonder mij! Genoeg stof om bij stil te staan en dit zorgde ervoor dat het geen makkelijke beslissing was. Ga maar eens bij jezelf na hoe vaak we beslissingen maken en hierbij rekening houden met wat anderen vinden. En dan zijn we ook nog goed in het invullen van wat anderen denken. Dat helpt ook goed om je keuze te maken ;).

 

Dus wat moest ik nu doen? Ik denk dat het goed is om jezelf de volgende vraag te stellen: “Welke keuze zou je maken wanneer iedereen om je heen geen mening zou hebben?” Dat klinkt wellicht een beetje raar, maar deze vraagt helpt je om beter bij je eigen waarden en gevoel te komen en de keuze te maken die voor jou op dit moment belangrijk is. Al snel kwam ik tot de conclusie dat ik heel graag samen met mijn partner en kind wegwilde, maar dat mijn hoofd hier van alles van vond en wellicht ook dingen groter maakte dan ze werkelijk zijn. Door mezelf deze vraag te stellen kon ik kiezen voor wat IK wilde en heb ik dus een weekend weg geboekt.

 

Toen ik mensen om mij heen vertelde dat we een weekend weg gaan, vonden mensen dit jammer, maar begrepen ze het wel. Jammer, omdat ze het leuk en gezellig vinden als we er bij zijn. Ze begrepen alleen wel dat we deze beslissing zouden maken. Dat viel dus reuze mee! Ben jezelf dus bewust van je gedachten en ga voor jezelf na of je naar deze gedachten wilt luisteren of je dat ook bewust een andere keuze kan maken. Ben je daarnaast bewust van hoeveel we invullen voor een ander, weet dat dit vaak niet waar is en dat dit iets is dat we niet kunnen controleren. Schrijf voor jezelf maar eens op wat je allemaal in je leven moet. Uiteraard moet je eten en moet je slapen, maar wat zijn nu dingen waar je niet van jezelf vanaf mag wijken? Dit kan best wel een lange lijst worden en dit zijn allemaal regeltjes die we als mens hebben. Het kan raadzaam zijn om te kijken of je met een paar regels flexibeler om kan gaan. Dit kan heel veel lucht geven in het dagelijks leven!

 

Wil je zelf ook meer keuzes maken vanuit jouw eigen waarden en je eigen gevoel en heb je hier hulp bij nodig, laat het me weten.

Pure, fijne persoonlijkheid

Marianne is een pure, fijne persoonlijkheid waar je goed met je verhaal terecht kan. What you see is what you get, lekker vlot en down to earth. Ze dringt middels haar vragen en werkvormen goed tot je door als mens, als partner, als kind, als professional in je vak. Heb een zeer waardevolle training bij haar mogen volgen! Dank daarvoor Marianne!  

Christiane Bok * HR Expert * CSU
In het juiste perspectief

Op het moment dat het op mijn werk niet helemaal goed met me ging ben ik voor coaching naar Marianne gegaan. Soms heb je het even nodig dat iemand je helpt de dingen in het juiste perspectief te zien. Marianne is daarvoor de juiste persoon. Ze heeft een nuchtere, maar heldere kijk op mensen en doorziet snel wat het probleem is. Ook heeft ze de gave om je 100% te laten zijn wie je bent en je toch wat dingen aan te laten passen waardoor situaties makkelijker worden op je werk (en privé). 

 

Ik was bij Marianne aan het juiste adres. Ze laat je je eigen valkuilen inzien en aanpakken. Je krijgt eenvoudige oefeningen die je hierbij écht helpen. Je hoeft jezelf niet te veranderen, maar je leert jezelf beter kennen waardoor je anders naar dingen gaat kijken. Hierdoor wordt het makkelijker om met je valkuilen om te gaan. Een van de vele, maar voor mij een belangrijke les was 'nee leren zeggen'. En daar heb ik tot op de dag van vandaag profijt van!

Barbara * marketing en communicatie
Mentale stap

Een citaat van mijn trainer over mij: “Ik heb nog nooit iemand zo’n grote mentale stap zien maken”. Dankzij Marianne dus. 

Steven Nonnekes * Zwemmer
Slagvaardig in een veilige sfeer

Via mijn werk heb ik de training Persoonlijke Effectiviteit gevolgd bij Marianne.

Veel onderwerpen die effectief werken in de weg kunnen zitten, zijn voorbij gekomen en we hebben allemaal bruikbare tools meegekregen om hier mee om te gaan. Buiten dat dit de productiviteit op je werk ten goede komt, heb je er ook in je privéleven veel aan. Nee leren zeggen bijvoorbeeld, of niet-helpende automatische gedachten in de kiem smoren.

 

Wat Marianne zo goed maakt?

Allereerst zijn haar trainingen interactief en actief. Ze vertelt je niet hoe je moet doen of denken, maar laat je dat via oefeningen en gesprekken met groepsgenoten zelf uitvinden. 

Bovendien is Marianne als persoon erg open en eerlijk. Ook durft ze zich kwetsbaar op te stellen. Regelmatig vertelde ze over haar eigen levenslessen, uitdagingen en onzekerheden. Dit creëert niet alleen een open en veilige sfeer, het is op zichzelf ook leerzaam. Daarbij ondersteunt ze de boodschap dat niets of niemand perfect is en dat dat mag. Het maakt alles wat ze doet en zegt geloofwaardiger en daarmee waardevoller.

Fleur * Tenderspecialist content * CSU
Gegroeid in mijn functie!

"Bij Marianne een training gevolgd.Een inspirerende en leerzame training waarin Marianne op een goeie en fijne manier inzicht geeft wat je persoonlijke kwaliteiten zijn en waar je nog kunt groeien.
Na deze training ben ik gegroeid in mijn functie. Dit komt mede doordat ik nog vaak oefeningen die we gedaan hebben herhaal voor mezelf, bij beslissingen die ik maak in werk en privé! Kortom door deze training van Marianne heb ik echt stappen kunnen maken!“

Annette * Kwaliteitscontroleur