Hoofdinhoud

Lachend de file door!

Blog
Lachend de file door!

Iedereen herkent het denk ik wel. Je rijdt richting huis en je komt terecht in een file. Dit vindt volgens mij niemand leuk. Zeker nu we in de wintermaanden zitten en het weer minder goed is, lijkt het of het continu te doen is in de ochtend en in de middag. Als ik dan om me heen kijk zie ik mensen op een verschillende manier reageren. 

Iedereen herkent het denk ik wel. Je rijdt richting huis en je komt terecht in een file. Dit vindt volgens mij niemand leuk. Zeker nu we in de wintermaanden zitten en het weer minder goed is, lijkt het of het continu te doen is in de ochtend en in de middag. Als ik dan om me heen kijk zie ik mensen op een verschillende manier reageren. Sommige mensen kiezen voor de rechter rijbaan en gaan volgzaam achter de vrachtwagen aan. Doen ze dit met een bepaalde vorm van acceptatie of denken ze dat dit de snelste baan is? Aan de andere kant zie ik ook mensen die continu van rijbaan wisselen met de hoop om eerder op de gewenste bestemming te zijn.  

 

Files liggen buiten onze controle

Vroeger had ik echt een hekel aan files. Ik kon echt balen als ik weer de rode lampjes zag en de knipperde borden. Daarnaast kan ik nog wel eens ambitieus plannen en kon een niet verwachte file mijn planning flink in de war brengen. Het gevolg was dat ik gestrest in de auto kon zitten. Hoe komt het dat we ons hier zo druk om kunnen maken? Omdat een file een situatie is die buiten onze controle ligt. De enige hoop die je nog kunt hebben is dat dat google maps een snellere route voor je vindt, maar ook dan merk je dat je niet de enige bent die google maps gebruikt en dat het op die route ook drukker wordt.

 

Accepteren dat de situatie zo is

Een belangrijke stap om met een dergelijke situatie te kunnen om te kunnen gaan is deze situatie te accepteren. Klinkt wellicht als een dooddoener, maar het is wel de waarheid! De file wordt niet korter als je geïrriteerd en gestrest in de auto zit en wellicht hier ook nog een keer bij vloekt. De lengte van de file blijft hetzelfde en de enige persoon die er op dat moment het meeste last van heeft dat ben je zelf. Door te accepteren dat het zo is, dat je wellicht later op een afspraak bent of later thuis bent, zorg je ervoor dat je niet je energie verspilt aan die stomme file, maar de energie opspaart en gebruikt als je bij de volgende afspraak of thuis aankomt. Hoe fijn is het als je niet geïrriteerd of gehaast op je bestemming aan komt?

 

Gedrag in de file is vaak hetzelfde als op het werk

De file is een mooi metafoor voor situaties op bijvoorbeeld je werk. Aan welke situaties irriteer je jezelf weleens op je werk en in hoeverre heb je controle over deze situatie? Vaak zul je erachter komen dat er geen of beperkte controle is. Waar kun je dan wel controle over pakken? Juist! Over je eigen gedrag. Je kunt leren regie te pakken over je gedrag in dergelijke situaties en ervoor zorgen dat je minder energie verspilt aan zaken die toch niet gaan veranderen. Is dit altijd makkelijk? Nee, helaas niet, maar elke situatie waarin dit ook maar een beetje lukt is een situatie waarin jij wel even de regie hebt gepakt!

 

Stel jezelf de volgende vragen wanneer je in een dergelijke situatie komt:

  • Heb ik controle over deze situatie?
  • Wat kan ik zelf doen in deze situatie om hier minder last van te hebben?
  • Wat houdt me tegen om dit niet te doen?

Succes met regie pakken en geniet van elk moment dat het je gelukt is!

Pure, fijne persoonlijkheid

Marianne is een pure, fijne persoonlijkheid waar je goed met je verhaal terecht kan. What you see is what you get, lekker vlot en down to earth. Ze dringt middels haar vragen en werkvormen goed tot je door als mens, als partner, als kind, als professional in je vak. Heb een zeer waardevolle training bij haar mogen volgen! Dank daarvoor Marianne!  

Christiane Bok * HR Expert * CSU
In het juiste perspectief

Op het moment dat het op mijn werk niet helemaal goed met me ging ben ik voor coaching naar Marianne gegaan. Soms heb je het even nodig dat iemand je helpt de dingen in het juiste perspectief te zien. Marianne is daarvoor de juiste persoon. Ze heeft een nuchtere, maar heldere kijk op mensen en doorziet snel wat het probleem is. Ook heeft ze de gave om je 100% te laten zijn wie je bent en je toch wat dingen aan te laten passen waardoor situaties makkelijker worden op je werk (en privé). 

 

Ik was bij Marianne aan het juiste adres. Ze laat je je eigen valkuilen inzien en aanpakken. Je krijgt eenvoudige oefeningen die je hierbij écht helpen. Je hoeft jezelf niet te veranderen, maar je leert jezelf beter kennen waardoor je anders naar dingen gaat kijken. Hierdoor wordt het makkelijker om met je valkuilen om te gaan. Een van de vele, maar voor mij een belangrijke les was 'nee leren zeggen'. En daar heb ik tot op de dag van vandaag profijt van!

Barbara * marketing en communicatie
Mentale stap

Een citaat van mijn trainer over mij: “Ik heb nog nooit iemand zo’n grote mentale stap zien maken”. Dankzij Marianne dus. 

Steven Nonnekes * Zwemmer
Slagvaardig in een veilige sfeer

Via mijn werk heb ik de training Persoonlijke Effectiviteit gevolgd bij Marianne.

Veel onderwerpen die effectief werken in de weg kunnen zitten, zijn voorbij gekomen en we hebben allemaal bruikbare tools meegekregen om hier mee om te gaan. Buiten dat dit de productiviteit op je werk ten goede komt, heb je er ook in je privéleven veel aan. Nee leren zeggen bijvoorbeeld, of niet-helpende automatische gedachten in de kiem smoren.

 

Wat Marianne zo goed maakt?

Allereerst zijn haar trainingen interactief en actief. Ze vertelt je niet hoe je moet doen of denken, maar laat je dat via oefeningen en gesprekken met groepsgenoten zelf uitvinden. 

Bovendien is Marianne als persoon erg open en eerlijk. Ook durft ze zich kwetsbaar op te stellen. Regelmatig vertelde ze over haar eigen levenslessen, uitdagingen en onzekerheden. Dit creëert niet alleen een open en veilige sfeer, het is op zichzelf ook leerzaam. Daarbij ondersteunt ze de boodschap dat niets of niemand perfect is en dat dat mag. Het maakt alles wat ze doet en zegt geloofwaardiger en daarmee waardevoller.

Fleur * Tenderspecialist content * CSU
Gegroeid in mijn functie!

"Bij Marianne een training gevolgd.Een inspirerende en leerzame training waarin Marianne op een goeie en fijne manier inzicht geeft wat je persoonlijke kwaliteiten zijn en waar je nog kunt groeien.
Na deze training ben ik gegroeid in mijn functie. Dit komt mede doordat ik nog vaak oefeningen die we gedaan hebben herhaal voor mezelf, bij beslissingen die ik maak in werk en privé! Kortom door deze training van Marianne heb ik echt stappen kunnen maken!“

Annette * Kwaliteitscontroleur