Hoofdinhoud

Multitasken bestaat niet!

Blog
Multitasken bestaat niet!

Vaak horen we dat vrouwen goed kunnen multitasken. Of dit daadwerkelijk zo is, wordt niet in dit blog beantwoord; dit blog richt zich erop of multitasken werkelijk bestaat! Hoe komt het dat we soms zoeken naar sleutels en deze uiteindelijk terugvinden op een plek waar we al drie keer langs zijn gekomen? Hoe komt het dat we zoeken naar die fout in een excelsheet, maar deze pas vinden als we even koffie zijn gaan halen? Werkt het multitasken dan wellicht niet zo goed? In dit blog vind je de antwoorden. 

Vaak horen we dat vrouwen goed kunnen multitasken. Of dit daadwerkelijk zo is, wordt niet in dit blog beantwoord; dit blog richt zich erop of multitasken werkelijk bestaat! Hoe komt het dat we soms zoeken naar sleutels en deze uiteindelijk terugvinden op een plek waar we al drie keer langs zijn gekomen? Hoe komt het dat we zoeken naar die fout in een excelsheet, maar deze pas vinden als we even koffie zijn gaan halen? Werkt het multitasken dan wellicht niet zo goed? In dit blog vind je de antwoorden. 

 

Zoals de kop van dit blog al zegt: Multitasken bestaat niet! Het is voor ons als mens niet mogelijk om onze aandacht op twee dingen tegelijk te richten. In feite schakelen we continu tussen onze aandachtstijlen. Simpel gezegd kunnen we onze aandacht naar binnen (gevoel en gedachten) en naar buiten (alles buiten onszelf) richten. Multitasken is dus eigenlijk het schakelen tussen taken. Wanneer we twee taken tegelijk willen doen (en deze enige aandacht nodig hebben), merken we dat onze aandacht vooral gaat naar de taak die de meeste aandacht vraagt. 

 

Het werk vraagt vaak dat je multitaskt. Er komen mails binnen, er lopen collega’s naar je bureau of je wordt regelmatig gebeld. Hierdoor maken we vaak de keuze om in een nieuwe taak te stappen en vervolgens weer verder te gaan met de taak waar we mee bezig waren. Tenminste, als je niet geneigd bent om de nieuwe taak éérst te volbrengen. Gevolg is dat we vaak veel taken open hebben staan en taken niet altijd afronden. Voor mensen die gemakkelijk overzicht bewaren hoeft dit geen probleem te zijn; zij pakken hun andere taken dan weer op. Het betekent echter vaak wél dat we minder effectief werken en meer fouten maken!

 

Wat kun je doen in deze situaties:

 

  • Neem je telefoon een keer niet op en bel terug wanneer het jou uitkomt. Dit kan in een korte pauze zijn of wanneer je een gedeelte van je bezigheden hebt afgerond. 
  • Open mails niet meteen en bedwing je nieuwsgierigheid. Maak eerst je taak of een onderdeel van je taak af en pak dan een moment om je mails te lezen. 
  • Zeg tegen je collega dat je zo even bij hem/haar terugkomt. Geef aan hoe lang dit gaat duren, zodat er geen miscommunicatie ontstaat. 
  • Durf ‘nee’ te zeggen! Vaak vinden we dit lastig en gaan we mee in de vraag van de ander. Echter, dit kan betekenen dat we zelf juist in de problemen komen. Durf voor jezelf te kiezen!

Zoals hierboven beschreven kunnen we onze aandacht NIET op twee dingen tegelijk richten. Dit werkt ook zo bij het denken (aandacht naar binnen) en het kijken of luisteren (focus naar buiten). Wanneer je heel gefrustreerd bent omdat iets niet lukt, is de kans groot dat alle aandacht naar binnen gaat, waardoor je de fout niet ziet. Kijk maar naar het voorbeeld van het vinden van je sleutels. Wanneer we gefrustreerd door het huis lopen met onze aandacht vooral naar binnen gericht (”waar heb ik mijn sleutels voor het laatst gehad? Grmphf…!) dan is de kans groot dat je niet goed kijkt en ze niet gemakkelijk zult vinden. Je bent namelijk in deze situatie niet echt aan het kijken, omdat je aandacht vooral bij je gedachten en gevoel is. 

 

In het voorbeeld van het zoeken naar de sleutels, weet dan dat je beide stijlen nodig hebt, maar dat je deze niet tegelijkertijd kunt gebruiken. Of je bedenkt jezelf eerst waar je sleutels voor het laatst gehad hebt en richt je jouw aandacht even naar binnen. Of je kiest ervoor om eerst je aandacht naar buiten te richten en te kijken waar je sleutels zijn. Hierin schakelen kan dus ook tijdens je zoektocht. 

 

Dus:

Wanneer iets niet goed gaat, vraag jezelf dan af of je jouw aandacht goed hebt gericht.

Zo niet, focus je aandacht dan bewust naar binnen of buiten, zodat je gemakkelijker je taak kunt uitvoeren. 

 

Wanneer je deze tips toepast in de praktijk, zul je zien dat je effectiever kunt werken.  Wil je nog meer weten en hier stappen in maken, neem dan contact met me op! 

 

Pure, fijne persoonlijkheid

Marianne is een pure, fijne persoonlijkheid waar je goed met je verhaal terecht kan. What you see is what you get, lekker vlot en down to earth. Ze dringt middels haar vragen en werkvormen goed tot je door als mens, als partner, als kind, als professional in je vak. Heb een zeer waardevolle training bij haar mogen volgen! Dank daarvoor Marianne!  

Christiane Bok * HR Expert * CSU
In het juiste perspectief

Op het moment dat het op mijn werk niet helemaal goed met me ging ben ik voor coaching naar Marianne gegaan. Soms heb je het even nodig dat iemand je helpt de dingen in het juiste perspectief te zien. Marianne is daarvoor de juiste persoon. Ze heeft een nuchtere, maar heldere kijk op mensen en doorziet snel wat het probleem is. Ook heeft ze de gave om je 100% te laten zijn wie je bent en je toch wat dingen aan te laten passen waardoor situaties makkelijker worden op je werk (en privé). 

 

Ik was bij Marianne aan het juiste adres. Ze laat je je eigen valkuilen inzien en aanpakken. Je krijgt eenvoudige oefeningen die je hierbij écht helpen. Je hoeft jezelf niet te veranderen, maar je leert jezelf beter kennen waardoor je anders naar dingen gaat kijken. Hierdoor wordt het makkelijker om met je valkuilen om te gaan. Een van de vele, maar voor mij een belangrijke les was 'nee leren zeggen'. En daar heb ik tot op de dag van vandaag profijt van!

Barbara * marketing en communicatie
Mentale stap

Een citaat van mijn trainer over mij: “Ik heb nog nooit iemand zo’n grote mentale stap zien maken”. Dankzij Marianne dus. 

Steven Nonnekes * Zwemmer
Slagvaardig in een veilige sfeer

Via mijn werk heb ik de training Persoonlijke Effectiviteit gevolgd bij Marianne.

Veel onderwerpen die effectief werken in de weg kunnen zitten, zijn voorbij gekomen en we hebben allemaal bruikbare tools meegekregen om hier mee om te gaan. Buiten dat dit de productiviteit op je werk ten goede komt, heb je er ook in je privéleven veel aan. Nee leren zeggen bijvoorbeeld, of niet-helpende automatische gedachten in de kiem smoren.

 

Wat Marianne zo goed maakt?

Allereerst zijn haar trainingen interactief en actief. Ze vertelt je niet hoe je moet doen of denken, maar laat je dat via oefeningen en gesprekken met groepsgenoten zelf uitvinden. 

Bovendien is Marianne als persoon erg open en eerlijk. Ook durft ze zich kwetsbaar op te stellen. Regelmatig vertelde ze over haar eigen levenslessen, uitdagingen en onzekerheden. Dit creëert niet alleen een open en veilige sfeer, het is op zichzelf ook leerzaam. Daarbij ondersteunt ze de boodschap dat niets of niemand perfect is en dat dat mag. Het maakt alles wat ze doet en zegt geloofwaardiger en daarmee waardevoller.

Fleur * Tenderspecialist content * CSU
Gegroeid in mijn functie!

"Bij Marianne een training gevolgd.Een inspirerende en leerzame training waarin Marianne op een goeie en fijne manier inzicht geeft wat je persoonlijke kwaliteiten zijn en waar je nog kunt groeien.
Na deze training ben ik gegroeid in mijn functie. Dit komt mede doordat ik nog vaak oefeningen die we gedaan hebben herhaal voor mezelf, bij beslissingen die ik maak in werk en privé! Kortom door deze training van Marianne heb ik echt stappen kunnen maken!“

Annette * Kwaliteitscontroleur