Hoofdinhoud

Stop met vermijden!

Blog
Stop met vermijden!

Wellicht herkennen een aantal mensen dit voorbeeld van mijn middelbareschooltijd. De leraar stelt een vraag en ik weet het antwoord. Om mij heen zie ik verschillende vingers de lucht in gaan, maar ik kies er bewust voor om mijn vinger niet op te steken. Ik denk het antwoord op de vraag van de leraar wel te weten, maar ik weet het niet zeker genoeg. Ik vermijd in deze situatie dus bewust de kans om een fout antwoord te geven en de eventuele gevolgen (bijv. klasgenoten die je uitlachen of het stom vinden) die hierbij horen.

Wellicht herkennen een aantal mensen dit voorbeeld van mijn middelbareschooltijd. De leraar stelt een vraag en ik weet het antwoord. Om mij heen zie ik verschillende vingers de lucht in gaan, maar ik kies er bewust voor om mijn vinger niet op te steken. Ik denk het antwoord op de vraag van de leraar wel te weten, maar ik weet het niet zeker genoeg. Ik vermijd in deze situatie dus bewust de kans om een fout antwoord te geven en de eventuele gevolgen (bijv. klasgenoten die je uitlachen of het stom vinden) die hierbij horen.

 

Dit is één van de klassiekere voorbeelden die ik aan mensen voorleg. Wij zijn gewend om voor de beste oplossing voor de korte termijn te kiezen, maar denken hierbij niet aan wat dit op lange termijn voor gevolgen heeft. Vanuit dit voorbeeld is het op de korte termijn veilig om mijn hand niet op te steken, want dan kan ik een eventuele vervelende situatie vermijden. Echter, op de lange termijn kan dit betekenen dat ik deze situaties vaker ga vermijden en de angst om mezelf uit te spreken groter gaat worden.

 

Ook op werkgebied zijn er ook situaties die ik kan vermijden. Ik kan me in het Engels prima verstaanbaar maken, maar hier ligt zeker niet mijn kwaliteit. In het verleden heb ik op werkgebied vaker mezelf in het Engels verstaanbaar moeten maken. Dit ging oké, maar zeker niet zonder problemen. Ik merkte aan mezelf dat ik me er niet comfortabel bij voelde en ging deze situaties vermijden. Als ik een verzoek kreeg om een Engelse workshop te geven dan deed ik dat liever niet. Een paar maanden geleden bedacht ik me dat ik eigenlijk klaar was met deze situaties vermijden. Mijn hoofd houdt me in deze situaties echt tegen. Gedachten zoals ‘Dat kun je niet’ en ‘Wat moeten anderen dan wel niet denken’ passeren op dat moment de revue. Ik was er klaar mee dat mijn hoofd de regie had, terwijl ik eigenlijk liever iets anders wilde.

 

Ik kreeg een opdracht waarbij mij werd gevraagd om gesprekken te voeren. Hierbij zouden ook een aantal Engelstalige werknemers aanwezig zijn. Alles in mij wilde weer aan de handrem trekken, maar ik heb er op dat moment bewust voor gekozen om deze opdracht wel aan te nemen. Was dit spannend? Ja, ontzettend! Ging het goed? Het ging oké, maar niet zo slecht zoals mijn hoofd dit had bedacht.

 

Wat ik iedereen gun is om eens stil te staan bij welke situaties je allemaal vermijdt. Ga voor jezelf na welke angst hieraan gekoppeld is en welke gedachten je in deze situatie tegenhouden. Als de situatie zich weer voordoet, kies er dan bewust voor om de angst en spanning op te zoeken. Op de korte termijn lijkt de beste oplossing om te luisteren naar je hoofd, maar op langere termijn kan het je wellicht heel veel mogelijkheden geven. Durf de spanning op te zoeken en luister een keer niet naar je gedachten!

Pure, fijne persoonlijkheid

Marianne is een pure, fijne persoonlijkheid waar je goed met je verhaal terecht kan. What you see is what you get, lekker vlot en down to earth. Ze dringt middels haar vragen en werkvormen goed tot je door als mens, als partner, als kind, als professional in je vak. Heb een zeer waardevolle training bij haar mogen volgen! Dank daarvoor Marianne!  

Christiane Bok * HR Expert * CSU
In het juiste perspectief

Op het moment dat het op mijn werk niet helemaal goed met me ging ben ik voor coaching naar Marianne gegaan. Soms heb je het even nodig dat iemand je helpt de dingen in het juiste perspectief te zien. Marianne is daarvoor de juiste persoon. Ze heeft een nuchtere, maar heldere kijk op mensen en doorziet snel wat het probleem is. Ook heeft ze de gave om je 100% te laten zijn wie je bent en je toch wat dingen aan te laten passen waardoor situaties makkelijker worden op je werk (en privé). 

 

Ik was bij Marianne aan het juiste adres. Ze laat je je eigen valkuilen inzien en aanpakken. Je krijgt eenvoudige oefeningen die je hierbij écht helpen. Je hoeft jezelf niet te veranderen, maar je leert jezelf beter kennen waardoor je anders naar dingen gaat kijken. Hierdoor wordt het makkelijker om met je valkuilen om te gaan. Een van de vele, maar voor mij een belangrijke les was 'nee leren zeggen'. En daar heb ik tot op de dag van vandaag profijt van!

Barbara * marketing en communicatie
Mentale stap

Een citaat van mijn trainer over mij: “Ik heb nog nooit iemand zo’n grote mentale stap zien maken”. Dankzij Marianne dus. 

Steven Nonnekes * Zwemmer
Slagvaardig in een veilige sfeer

Via mijn werk heb ik de training Persoonlijke Effectiviteit gevolgd bij Marianne.

Veel onderwerpen die effectief werken in de weg kunnen zitten, zijn voorbij gekomen en we hebben allemaal bruikbare tools meegekregen om hier mee om te gaan. Buiten dat dit de productiviteit op je werk ten goede komt, heb je er ook in je privéleven veel aan. Nee leren zeggen bijvoorbeeld, of niet-helpende automatische gedachten in de kiem smoren.

 

Wat Marianne zo goed maakt?

Allereerst zijn haar trainingen interactief en actief. Ze vertelt je niet hoe je moet doen of denken, maar laat je dat via oefeningen en gesprekken met groepsgenoten zelf uitvinden. 

Bovendien is Marianne als persoon erg open en eerlijk. Ook durft ze zich kwetsbaar op te stellen. Regelmatig vertelde ze over haar eigen levenslessen, uitdagingen en onzekerheden. Dit creëert niet alleen een open en veilige sfeer, het is op zichzelf ook leerzaam. Daarbij ondersteunt ze de boodschap dat niets of niemand perfect is en dat dat mag. Het maakt alles wat ze doet en zegt geloofwaardiger en daarmee waardevoller.

Fleur * Tenderspecialist content * CSU
Gegroeid in mijn functie!

"Bij Marianne een training gevolgd.Een inspirerende en leerzame training waarin Marianne op een goeie en fijne manier inzicht geeft wat je persoonlijke kwaliteiten zijn en waar je nog kunt groeien.
Na deze training ben ik gegroeid in mijn functie. Dit komt mede doordat ik nog vaak oefeningen die we gedaan hebben herhaal voor mezelf, bij beslissingen die ik maak in werk en privé! Kortom door deze training van Marianne heb ik echt stappen kunnen maken!“

Annette * Kwaliteitscontroleur